Tuesday, January 12, 2010

Aku dirawat Angel

Semua orang pasti ada saat dan tika rasa down yang amat. Rasa tensi yang membebankan. Perasaan masa tu seperti dada ini direntap.

Aku pun.

Tapi aku hanya perlu pejam mata dan ingat hari itu. Hari 2 orang Angel datang merawatku. Hari yang membuatku rasa terharu dan rasa mau menghentikan masa.

Hari itu hari Jumaat, pagi. Aku di bilik keramat. Menolong adik-adik. Tiba-tiba entah dari mana badanku mula terasa panas. Kepalaku kian berat. Batukku bertalu-talu.

Niat membantu terbantut. Apa yang aku mampu buat adalah terbaring lesu tanpa kata. Melihat semua menjalankan kerja. Aku tak membantu.

Tiba-tiba cahaya itu datang. Angel Putih keluar dari cahaya itu. Pertanyaan cukup simple,

"Abg Nas ni okay tak?"

"Dah makan belum?"

Okay. Memang tak baik berbohong dengan Angel. Tapi aku gagal beritahu Angel bahawa aku belum makan. Kantoi. Teruk aku dibebeli Angel Putih.

"Itulah. Kalau tak makan macam mana nak makan ubat? Sebab tak makan la badan jadi lesu. Saya dah suruh dah pergi makan tadi di KTHO kan? Kenapa tak pergi? Ada panadol ke tak ada? Saya pergi ambil sekarang eah?"

Aku berjaya menghalang Angel Putih pergi mengambil panadol dengan mengatakan di bilik ada panadol. Ok. Fine.

Tamat urusan di bilik keramat, semua orang pun mau bergerak pulang. Aku? Masih lesu tapi cuba juga untuk bergerak pulang. Dan satu lagi cahaya terpancar. Datang pula si Angel Hitam.

Mengetahui status kesihatan aku, dia mengerahkan Angel Putih mendapatkan makanan dan ubat, manakala dia pula tinggal untuk memerhatikan aku. Ya. Angel Hitam bukan macam Angel Putih. Dia tidak membebel. Dia lebih fizikal. Dia merenung tajam. Itu aku lemah. Belum lagi dia mula mencubit.

Datang pula si Angel Putih dengan membawa segala peralatan memasak dan ubatan dari kediaman. Wah, tidak cukup dengan ubat yang diberikan, aku juga dikerah untuk makan dan minum. Ya. Kerahan oleh Angel Hitam sangat sukar untuk direjek.

Hampir jam 5 pagi setelah makan ubat disaksikan Angels tersebut, maka aku pun dikerahkan untuk pulang dan tidur.

Okay. Empat tahun di UKM, sekali pun aku tak pernah menerima layanan sedemikian. Sumpah sangat terharu. Aku rasa siapa-siapa pun akan terharu. Orang terakhir yang pernah menyuap ubat padaku adalah arwah ibuku. Dan aku sangat-sangat terharu.

Mereka hadir dalam hidup ini mungkin sejenak. Namun mereka itulah Angel aku. Seperti warna hitam dan putih yang saling berkait. Itulah mereka dan aku. Aku tak perlu cakap aku sayang mereka.

Family and friends worth dying for...




Fin.

10 comments:

wann afzan said...

owhh..
jadi sy angel hitam la???
xpe2..
sy suke juge..
barulah timbul my dark side..
hahahahaha~~~~~

NaZZy Hall said...

jmpa gamba di mines, xsgka trkeluar tema tu... dh ah smua gmbar msti kk d kiri...

hahahahaha,
bia ah...

"a lucky guy got to see an angel in his life, well, i get to see two"

kk_p!nK said...

oh my god...saye baru bace yang ini...
sebak sangat...
terharu hingga mengeluarkn beberapa titisan air mata...fuhh
SAYA SAYANG ABG NAZ!!!

kk_p!nK said...

terharu dihargai....
abg naz tiada tandingan..
saya xnk kehilangn dia...

kk_p!nK said...

abg naz!!!!
sy suke gmba nee...style abes!!
tq...tq...tq....
kne sangat2...

Fatin Mazelan said...

sudah ada pengganti yang lama ya?? xsusahlah kami nak tinggalkan a.nas~ hehe...

NaZZy Hall said...

mana boleh!!
gua tamak!!

gua nak semua!!
hahahahaha

NaZZy Hall said...

alamak!!!

bila wat pmbacaan smula, terharu lak dgn dak KK nie...

hahahahaha, jgn cm2 ah!! adik aku baca komen ni nnt kantoi ah!!

widda_me said...

saya diapaksa komen oleh abg naz...
nnt dia akan ugut2 sya

:: g3n :: said...

weyh..
kamu....

sempoi ah~