Thursday, October 14, 2010

Scanlations


Gua pembaca manga. Alah, komik Jepun tu laaaaa.

Baru-baru ni salah satu laman sesawang untuk gua baca manga telah ditutup sebagai tanda respek kepada pelukis komik yang tak suka orang membaca karya mereka secara percuma.

(Walaupun pada hakikatnya berlambak lagi laman sedemikian. )

Okay fine. Respek.

So gua beli semula buku Dragon Ball dan One Piece jenis tebal Comics House untuk bacaan dan koleksi gua sebab gua suka 2 manga ni. Walaupun gua dah tahu jalan cerita.

Dan gua perasan di atas komik ni ada tulis "Hak Cipta Rasmi dalam Bahasa Malaysia."

Bangganya gua baca buku Hak Cipta Rasmi. Tapi.....



Dah bertahun gua cari tapi tak ada pun tulis kat buku ni Hak Cipta Rasmi.

Kalau upload di website satu bentuk piracy, benda-benda camni apa lak?

Saja nak cakap dah bertahun gua tak beli Kreko.

Sekali lagi gua bangga.

fin.

4 comments:

HaRuhi said...

tapi kreko murah kot tak mampu nk beli manga yg orinyer..

mikhaelahmad said...

try this.

http://manga.gamestotal.com/prion

Nazrin Saad said...

ouh, thanks mat!!

kreko mmg murah, tp nilai simpanan/koleksi dia tak ada. tp xdinafikan la kreko lg laju cerita dia dari komik yg dijual ori.

yg annoyingnya kreko dia letak cerita ikt sedap dia. kdg2 ada cerita dia letak separuh ja, bukan sampai habis pun.

HaRuhi said...

agak r..tapi waktu sekolah dulu2 tu ler yg mampu. skang dah de laptop bace online jek.free, cepat dan tak yah pikir2 nk simpan kat mane manga yg banyak2 tu.