Saturday, October 9, 2010

Mustapha/Ibrahim @ Kedua-duanya Sekali

Entri ni gua dedikasi khas kepada Mustapha atau Ibrahim atau kedua-duanya sekali bergantung kepada situasi.

Maklumlah dengar cerita Mustapha dengan Ibrahim macam emosi saja sejak dua menjak ni. Biasalah lu bukan sesetengah orang yang boleh ditenangkan hanya dengan melayan Spicy Chicken Mcdeluxe Black Pepper.

Ini cerita gua. Ini cerita benar. Tapi ini untuk Mustapha atau Ibrahim atau kedua-duanya sekali bergantung kepada situasi.

* * *

Macam Mustapha atau Ibrahim atau kedua-duanya sekali bergantung kepada situasi, gua pun masih belum ada yang punya. Gua simpulkan semua ni atas satu alasan mudah.

Gua tak pandai beli hadiah untuk perempuan.

Gua ada kawan nama Leha. Leha ada roomate nama Wawa. Gua nak beli hadiah untuk hari lahir Leha, maka gua dengan machonya menghubungi Wawa.

Gua : Wa, nak beli hadiah kat roomate lu. Apa eah nak beli?

Wawa : Entah gua pun tak tahu. Aaaa, lu beli sweater, hari tu dia tak pakai sweater pergi kuliah. Kesian dia, lemak-lemak dia saja tolong bagi haba kat dia.

Dan so fine, gua decide nak beli sweater, so gua pun fikir-fikir nak beli sweater apa, design macam mana, warna apa? Bagi mengelakkan masalah lanjut gua mengambil keputusan untuk membawa teman bagi memilih sweater untuk dibelit.

Tepat. Gua bawa Wawa. Sekali dengan Leha. Akhir sekali Leha yang memilih sendiri baju yang akan dihadiahkan kepadanya.

Leha : Abang Nas nak beli sweater macam mana? Budak tu tinggi dak?

Gua : Macam ang ja.

Leha : Erm, dia kulit cerah ka gelap?

Gua : Macam ang.

Beli hadiah untuk Wann lagi bagus ceritanya. Sedar atas kesilapan silam, kali ni gua dah decide sendiri nak beli apa untuk Wann, cuma gua perlu ahli penasihat. Macam biasa gua ambil KK jadi penasihat sebab dia senang dibuli.

Kali ni gua dah tahu nak beli apa. Gua nak beli kasut. Sampai saja kedai kasut gua mula memilih kasut dan gua jumpa apa yang gua cari.

Gua tunjuk pada KK untuk maklumat lanjut.

KK : Eiiii, tak lawalah!! Macam ni ke nak beli bagi hadiah? Abg Nas ni cari lah lawa sikit.

Terguris hati gua. Last-last dia yang pilih sambil gua duduk di sudut kedai.

Walau apa pun, at the end of the day, semua cerita ni berakhir dengan satu melodi yang sama.

" Terima Kasih Abang Nas. "

* * *

Gua harap lu dapat metafora gua.

Tak kisah la sama ada lu terlebih gemuk ke, terlebih panjang ke, terlebih bulat ke atau bermuka garang sekalipun. Semua itu tak penting.

Janji lu ada keikhlasan. Itu pasti orang akan nampak at the end of the day.

Dan ya, mungkin Tuhan tak bagi kau yang itu kerana di sekeliling kau sekarang sudah penuh dengan kesempurnaan dari-Nya. Siapa tau.

fin.

5 comments:

wann afzan said...

gua terasa dgn pemilihan ayat gemuk pendek hitam dan gempal.

say- O said...

tadi mustapha ngan ibrahim ada ym ngan gua, depa kata thank you so much.
pastu depa kata gak yang la nni depa dah ok, x da gundah gulana apa dah.

ism3th said...

nice word...trimas org tua ats pmberian hdiah bufday gua ykni kad poker itu..sgt brguna bila nk men lesen kt mapley..

p/s : smlm gua titik palie smpai die mngeluarkn jelingan pmbunuh kt gua...hahaha~~

Nazrin Saad said...

gua tak ada pun tulis hitam pendek dan gempal. lu yg tibe2.

setakat titik palie, gua diam je lah. palie tu mana sampai tahap semi pro pn lg.

izan_muslimin said...

gler ah..smpai ada post utk mustapha n ibrahim...


angkara adiah lu la ismeth dh mkin power...