Saturday, December 4, 2010

Bagero no Ichi

Breakfast ni tak boleh buat main, kata gua kepada Carlos. Ini hidangan makan yang paling penting dalam sehari.

Carlos hanya mengangguk sambil menghirup air teh panas yang baru sampai.

Pagi-pagi makan nasi lemak Kampung Baru ni baik juga. Sedap pun sedap. Carlos nampak masih menggeletar setelah dipukul gangster sebentar tadi.

Sambil menoleh ke arah KLCC, gua sedikit gusar dengan pengaruh Yakuza di bandaraya ini. Sejak dua menjak ni kegiatan mafia masyarakat punya belambak. Yakuza yang diketuai oleh gua semakin hilang pengaruhnya.

Carlos pun sudah semakin risau. Baru dua hari lepas gua reject surat perletakan jawatan Carlos. Risau juga gua dekat Carlos. SPM pun tak seberapa, nanti dia nak kerja mana?

Lepas ni, gua rasa terpaksa buat meeting tergempar dengan brader Yakuza gua.

" Hoi, Nas! "

Kurang ajar betul. Gua toleh kiri nak tengok siapa yang panggil gua. Pedang yang gua dah selit di pinggang gua sisipkan tangan kanan gua. Karier macam gua ni kena bersedia sebarang dugaan.

Dan gua nampak seorang gadis pandang gua. Di situ juga peluh jantan gua menitik.

Carlos nampak cemas.

" Siapa tu bro? "

Gua diam. Tak jawab soalan Carlos.

Gua pandang gadis itu. Gadis yang pernah bekerja saing gua. Gadis yang pernah berkali-kali menyelamatkan nyawa gua ketika diserang bom di Dubai, pengganas di London dan sebagainya.

Kali ni gadis itu tampak tidak seperti Yakuza. Memimpin seorang anak kecil di tangan kanan, dia menyapa lagi.

" Lu ni pehal? Sawan? "

Ceh. Gadis yang pada satu ketika digeruni dengan nama " Bagero no Ichi".

Bagero nombor satu. Fatin.

fin.

4 comments:

say- O said...

makin seronok ni crita dongeng yakuza ini.

Anonymous said...

buduh.

anaeeim said...

muahahahaha...Bagero no ichi.. nmpk ja ayu,skali dia jerit oi nas..hahah..

wann afzan said...

ade anak sial.