Wednesday, September 1, 2010

Orang Kita.

Orang kita ada satu common sense yang ketara. Hangat-hangat tahi ayam.
Justify Full
Bila bulan merdeka, wah, sibuk mahu tunjukkan diri seorang yang patriotik. Bila bulan puasa, gigih pula mahu tonjol sifat-sifat Muslim sejati dalam diri.

Kalau ada bulan flora, mesti gigih mahu tunjuk kat rumah tanam macam-macam jenis pokok.

Okay. Jadi apa salahnya aku terjerumus sama.

Ini entri berbentuk kemerdekaan dari gua.

Bila sampai saja bulan Ogos, 12 malam hari yang 31, orang akan mula bertanya, merdekakah kita?

Okay. Dari segi fizikal kalau ditanya anda memang bodoh lah. Sah-sah kita merdeka. Tapi dari segi minda?

Dan sering saja mata ditoleh pada remaja berambut punk dan berseluar koyak yang sering berkeliaran di kota raya sambil mulut sinis berkata, "merdekalah sangat".

True. Mereka ini memang bangsat. Tak menghargai jiwa merdeka sesebuah negara.

Tapi lebih true, orang yang sepatutnya merasai jiwa merdeka itu, ada rasa tak?

Kalau anak-anak gagal dididik, ibu bapa akan disoal. Kalau rakyat gagal dididik?

Sekarang ni gua tengok semua benda orang nak politikkan. Kalau boleh kalau ada yang pergi sembahyang Jumaat tak pakai seluar dalam pun nak masuk berita, cover page Berita Harian.

So, the question, back at you. Merdeka ke ni bai?

Cara gua, gua hargailah merdeka tu. Cara gua. Bukan kena kibar-kibar bendera tapi dalam jiwa kosong, penuh hasad dengki.

1Malaysia orang asyik tengok, kliche, perpaduan 3 kaum utama. Macam mana perpaduan di dalam kaum sendiri tu dulu? Tak capai tu tak payah gebang 1Malaysia.

Heh, orang kita. Entah bila mau berubah, entah bila mahu merdeka. Orang kita.

Untuk Malaysia, selamat menyambut Kemerdekaan yang ke 53.

Untuk orang kita, berubahlah.

fin.

2 comments:

hilman.teddy said...

jemput telan kurma yusof tayub. ada byk lebih. =D

mikhaelahmad said...

nicely said.