Wednesday, January 25, 2012

14 Tahun


Aku malas sebenarnya tulis pasal bola kat sini. Sebab tak ramai yang boleh faham. Tapi kali ni aku tulis juga sebab ada nilai simbolik. Aku harap orang faham simboliknya penulisan ini.

***

Pengurus Pasukan Bola Sepak

Kerja dalam pasukan bola sepak profesional ni adalah kerja yang mencabar. Sebab ia melibatkan duit yang banyak, kejayaan, orang-orang kenamaan dan beribu penyokong/peminat/ultras yang menyumbang kepada keuntungan sesebuah kelab atau kejayaan sesebuah pasukan.

Sebab itu kerjaya dalam sesebuah pasukan bola sepak ni sesuatu yang mencabar. Bila aku cakap kerjaya aku maksudkan pengurus pasukan bola sepak yakni K Rajagobal aka Ong Kim Swee sesebuah pasukan.

Ada pengurus yang power satu tahun lepas tu macam haram prestasinya, ada pengurus yang power tak ingat dan ada juga pengurus sampai neraka pun tak power.

Dalam pasukan bola sepak ini prestasi bagus dapat duit, prestasi bangang dapat maki. Jadi tak hairan jadi pengurus ni satu benda yang maha stress sampai ada yang sakit jantung dan berhenti terus jadi pengurus, tak kurang juga yang kena pecat, dan ada juga yang dapat maki sebab tukar pasukan.

Stressful. Jadi tak hairanlah tak ramai pengurus pasukan bola sepak profesional boleh tahan di sesebuah kelab lebih dari 5, 6 tahun, apatah lagi 10 tahun atau 20 tahun sekalipun.

Lain pula ceritanya pasal Sir Alex Ferguson dan Arsene Wenger.

***

14 Tahun

Arsene Wenger

Sir Alex Ferguson dan Arsene Wenger merupakan kes terpencil, di mana mereka berupaya berada di kelab tersendiri (Manchester United dan Arsenal) lebih dari 10 tahun. Sir Alex dah 23 tahun rasanya tahun ni, manakala Arsene Wenger sudah 14 tahun bersama Arsenal.

Uniknya mereka ini kerana dua kelab ini adalah kelab berprestij di England, dan berada selama lebih 10 tahun di sesebuah kelab profesional adalah sesuatu yang sangat unik dan rare.

Maknanya mereka berjaya menghasilkan prestasi konsisten saban tahun atau pihak pengurusan bersifat tolak ansur yang tinggi di dalam mengejar kejayaan.

***

Boo

14 tahun bersama Arsenal, akhirnya pada pagi Isnin lepas Arsene Wenger diboo peminat Arsenal kerana kesilapan taktikal yang menyebabkan pasukannya tumpas di tangan Manchester United.

"14 years at the club and look at that." ujar komentator Astro Supersport.

***

Kesimpulan

Dia ada 14 tahun. 14 tahun yang ada pahit manis. Ada menang, ada kejayaan. Sampai ada yang menggelarkan dia seorang legenda. Tidak kurang juga dia merupakan pengurus kelab Arsenal yang paling berjaya.

Tapi kena boo juga.

Aku harap orang nampak simbolik benda ni.

Dia ada 14 tahun. Kita? Syukurlah kita bukan perlu bangun pagi dan fikir macam mana nak puaskan hati berjuta-juta orang di bumi. Syukurlah kita tak bangun pagi dan fikir masalah kewangan negara. Syukurlah kita tak bangun pagi dan fikir macam mana mahu mempertahankan keperkasaan Melayu.

Dan syukurlah kita tak bangun pagi berbinikan Rosmah.

amin.

2 comments:

arifpaan said...

pagi-pagi bangun pagi dengar lagu Warisan (Anak Kecil Main Api).

boleh tahan membuka mata hati juga.

mikhaelahmad said...

Fuh. Syukur aku bukan dari kalangan ayat last tu.