Tuesday, August 9, 2011

Oscar


Semua orang pun tahu Hollywood. Semua orang pun tahu anugerah paling grand untuk filem-filem Hollywood adalah Oscar Award.

Kalau untuk muzik kita ada Grammy, untuk drama TV kita ada Emmy, dan Holy Grail untuk filem Hollywood pula adalah Oscar Award.

Semua orang pun tahu benda tu kalau kita minat filem Hollywood.

****

Tapi benda yang kita kurang tahu adalah kebanyakan filem Hollywood yang berjaya di Oscar atau tercalon di Oscar tidak ditayangkan di Malaysia.

Gua rasa pelik dengan hal ni. Gua tengok kebanyakan filem Oscar ada value dia yang tersendiri. Kadang-kadang ceritanya berat, kadang-kadang ringan tapi mesejnya masih sampai dengan cara yang tersendiri.

The Hurt Locker, Crazy Heart, The Fighter, The Blind Side, Black Swan dan The King's Speech. Tak banyak yang tahu tentang filem-filem ni walhal ia adalah filem yang mendominasi Oscar dalam dua tahun ni.

Jeff Bridges. Kalau bukan disebabkan Tron, kita mesti tak kenal Pelakon Terbaik Oscar 2010 dan tercalon sekali lagi pada tahun ni.

Jadi kenapa agaknya filem-filem ni tak ditayangkan di sini?

Bagi gua satu saja. Sesetengah filem ni mesejnya terlalu berat dan sukar untuk mentaliti orang kita yang mahukan hiburan saja. Justeru ianya sukar untuk dimaterialisasi dalam bentuk wang ringgit dan keuntungan.

****

Selaku orang yang minat teater, habis saja Oscar, aku akan mendownload semua movie available yang ada kaitan dengan Oscar tahun tersebut.

Dan setakat ini hasilnya tak menghampakan.

For the next entri aku akan fokus pada filem-filem Oscar yang berjaya menambat hati aku.

p/s : i'm bored. thus, i'm writing this type of entry. yeah.

fin.

2 comments:

wann afzan said...

mcm dh xde keje je mamat ni

say- O said...

semenjak bercuti, haram satu movie pun gua tak tengok. oh ada sekali, tu pun sebab ada orang ajak.

tak sabaq nak balik ukm.