Saturday, September 26, 2009

Angin Raya yang Menderu ke Kalbu.. Ceh!!

Kali ni cuti sat ja. Sempat beraya di rumah selama 3 hari saja. Ya, tuan-tuan, walaupun UKM dengan murah hatinya memberi cuti seminggu beraya di rumah, aku spend 3 hari saja. Tapi itu tidak menghalang aku mengumpul duit raya sebanyak RM***.00. Paling banyak sepanjang 4 tahun di UKM. Tapi ini bukan cerita duit raya. Ini cerita Raya.

............................................................................................

Raya kali ni, macam-macam benda jadi. Cadang nak balik pada hari Khamis, tapi dirayu oleh sahabat Matriks aku, Ateh, untuk memberi tiket pada coursemate aku, Melati. Dia ada kenduri la, so kesian, aku bagi je ah. So, aku balik pada hari Jumaat dengan sedari Ateh menaiki kereta kuda beliau. Hahahaha, beliau hantar sampai rumah tu. Sampai saja di rumah nenek aku, seperti yang dijangka aku dihanjeng oleh cousin aku.

"Wuuu, balik dengan awek"

Nak best, Mak Tam aku.

"Ein, Mak Tam tak suka! Belajar dulu bagi habis!"

Ok. Lepas ni aku balik naik bas. Kalau ada kawan perempuan nak hantar lagi, sila hantar di simpang depan tadika. Harap Maklum.

............................................................................................

Raya pertama berlalu macam biasa ja seperti tahun-tahun lepas.

Checkpoint 1 : Rumah Tok, ketupat. Beraya dengan Tok, Mak Tam, Paksu, kakak.
Checkpoint 2 : Rumah Mak Ngah, laksa. Ini checkpoint WAJIB! Laksa paling sedap di dunia dapat dijumpai di sini!
Checkpoint 3 : Rumah Wa Bariah. Takda makanan spesel, tapi seronok kalau Kak Na dan anak-anak dia ada. Suka sembang dengan mereka.
Checkpoint 4 : Rumah Pakcik bersama Kak Na. Laksa lagi!

Dah balik, singgah rumah Tok, tertinggal spek kat situ. Last thing yang aku ingat, bantal depan tv. Sedar-sedar dah Maghrib. Tak sedar kehadiran family Mak Lang yang berkoyan-koyan tu. Oh, maafkan aku.

............................................................................................

Ouh, tahun ni Mak Teh balik lambat. Satu anjakan paradigma dari beliau yang tidak pernah miss raya pertama di kampung. Tapi raya kedua beliau balik. Mau sambut majlis akikah anak sepupu aku pada raya ketiga. Ouh, side ayah aku makin terima tekanan untuk menghasilkan cucu baru untuk nenek aku. Last cucu yang diberikan oleh anak-anak ayah aku adalah pada 13 tahun yang lalu. Jangan risau. Gua tak kahwin lagi beb!

............................................................................................

Raya ketiga gak, sepupu aku, anak pakcik aku (kali ni belah arwah mak aku lak) bertunang. Ouh, umur dah la setahun dua ja lagi tua dari aku. Sekali lagi tekanan dari side family aku. Tapi gua rilek ja. Nak dijadikan cerita, ada artis la pula datang kenduri ni. Tak tau nama dia, yang berlakon La Dolce Amira tu, kata mereka. Ouh, aku tak kisah, kenduri ni ada gulai rebung. Itu lagi penting!

............................................................................................

Satu benda penting aku miss nak tulis. Raya keempat adik aku fly ke Lodz, Poland. So, raya keempat aku, ayah aku, Baam (kazen bujang aku yang paling rapat dengan family aku) serta adik aku dah sampai kat rumah abang aku di Subang. Yang adik aku ni punya la tegar nak gi Times Square naik komuter nak beli handphone and sneaker.

Last-last abang aku yang bawa ke Times Square. Damn! Beli sneaker Adidas yang baru, disponsor oleh abang aku! Aku mau fly juga ah! Tapi niat beli handphone dilarang oleh abang. Dia cakap leh dapat Blackberry dengan murah di Polang. Ceh! Aku tak jeles ah setakat Blackberry! Aku ada Nokia XpressMusic!

............................................................................................

Maghrib raya keempat, kami pun bergegas ke KLIA. Akak aku dah lama tunggu dengan kamera dah. Hari tu tak cam banyak lak student yang nak fly. Sesak KLIA sebab korang jer. Patut ah jalan jam!

Tunggu punya tunggu, tiba la masa timbang berat beg.

24.3kg, lagi 0.7kg nak sampai berat maksimum.

Adik aku punya excited, ya Allah, hanya tuhan saja yang tahu. Maklum la, kawan dia punya beg bapak super berat sampai 33kg! Tapi aku tak nyesal teman dia timbang beg. Adik aku tau sebab apa. Hahahaha~~

10.30 dah kena pi boarding hall. Tah pe tah diorang panggil. Di situ la drama air mata bermula. Dan still, gua steady. Gua mana ada nangis!

Dan adik aku sampai di Paris sedangkan aku masih mengenang memori di Parit.

............................................................................................

Dan semalam, raya keenam, aku buat kerja gila. Aku tolong akak ipar dan anak sedara aku buat cupcake. Sekali buat terus dipuji cantik! Damn! Takkan aku berbakat dalam industri hiasan kek?

Sila klik ini untuk melihat cup cake yang ku hias. Oh, kalau rasa mau beli silakan. Ada baju dan kasut-kasut untuk wanita cantik di sini. Jangan klik kalau anda bukan wanita cantik. ;D

............................................................................................

Raya ketujuh dah ada di bumi UKM. Cukup seminggu beraya. Cukup satu putaran. Raya yang paling puas rasanya. Well, gambar akan diupload selepas ini. Nantikan kemunculannya.

Fin.

3 comments:

sHieLa said...

ow yea....
banyak la hg...
swonok la jumpa the budak garang
ceyt la brat!!!

nosebleeding said...

aku suka style mak tam ang! hah

NaZZy Hall said...

xmau bdk garang, dia warsaw...

lain kali aku bwk bini terus jumpa mak tam aku!
tobat dah serik!

hahahahhaaa~~